Architecten & projectontwikkeling

De ideale multifunctionele groene dakafwerking

Groen heeft de toekomst. Met name in de grote steden is het beleid erop gericht om zoveel mogelijk te vergroenen. Groen zorgt voor meer leefplezier, minder wateroverlast en lokaal voor een verlaging van de temperatuur. Onze sedumtegel is de ideale multifunctionele dakafwerking: biobased, recyclebaar en onderhoudsvrij en heeft daardoor een lage CO2 footprint. Maar de tegel heeft nog meer interessante (bouwtechnische) eigenschappen, waardoor de tegel met name geschikt is voor moeilijk toegankelijke daken, hoogbouw en gebouwen met minder draagkracht.

Geen losse materialen

Ons sedumtegeldak bestaat uit tegels met hieronder een retentiemat. De mate van retentie kunnen we ophogen door eventueel een ander retentiesysteem eronder te plaatsen. Verder zijn er bij de aanleg geen losse materialen nodig zoals substraat. Dit zorgt voor een schoon en goed beschermd dak. Waarbij er ook niets van het dak kan afwaaien. Ideaal dus voor daken op hoge gebouwen. Eventueel kan door de tegels heen geschroefd worden mocht dit nodig zijn.

Modulair & vormvrij

De tegel is handzaam (50X50cm) en licht (6,5kg) waardoor hij makkelijk gelegd en verlegd kan worden. De spouw onder de tegel is handig om leidingen e.d weg te werken. Deze leidingen blijven ten allen tijde bereikbaar mocht dat nodig zijn. Ook andere installaties op het dak zoals zonnepanelen blijven bereikbaar door een looppad vrij te laten of enkele tegels te verleggen. En mocht het dak ergens lekkage vertonen, dan is deze ook eenvoudiger op te lossen door enkele tegels te verleggen. De tegel is in principe vormvrij, dus mocht een afwijkende maat nodig zijn, dan is dit mogelijk.

Schoon en lage CO2 footprint

De sedum groeit op een natuurlijke manier op de tegel. Hierdoor heeft het geen extra mest of water nodig. Daarnaast ontstaat er geen onkruid in de tegel doordat de tegel dusdanig snel uitdroogt dat het onkruid sterft en de sedum blijft leven. Het resultaat is een onderhoudsvrije tegel. En omdat de sedum op een gedrongen korte manier groeit, ontstaat er tevens minder humus op de tegel wat er weer voor zorgt dat de afvoeren niet verstopt raken. Men hoeft dus niet regelmatig het dak op. Minder toevoeging van CO2 dus. En veiliger en daarom vanuit verzekeringsperspectief ook interessant. Ook kan het gefilterde afvoerwater rechtstreeks en veilig op het oppervlaktewater geloosd worden of direct worden hergebruikt.

Circulair & Duurzaam

Een sedumdak van Urban Green Systems is biobased en duurzaam. Het is gemaakt van natuurlijke materialen en wanneer het dak ligt, hoeft er niets meer aan te gebeuren. Er is geen onderhoud nodig en op termijn hoeven er geen onderdelen vervangen te worden. Daarnaast is het product ook volledig te recyclen. Het gehele product wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe tegels of andere toepassingen.

Interessante mogelijkheden

Het materiaal waarvan de tegel is gemaakt biedt diverse bouwtechnisch interessante mogelijkheden. Wat montage betreft bijvoorbeeld. Zo kan makkelijk door de tegels heen geschroefd worden. Momenteel zijn we bezig met proeven op schuine daken en als wandpaneel, waarbij we bij de schuine daken al goede resultaten hebben. Een andere interessante mogelijkheid is dat we aan de tegelmix bepaalde stoffen kunnen toevoegen die schadelijke stoffen uit de lucht kunnen filteren. Een ideale stadsfilter dus.

Advies op maat

De tegels worden geleverd met een legplan. Dit legplan is gebaseerd op de tekeningen en afspraken tussen de architect en ons. Hierin is ook rekening gehouden met eventuele looppaden. Omdat onze tegels handzaam zijn, is er veel mogelijk. Bijvoorbeeld wat de hoogte van de spouw betreft, de manier van bevestigen, of de combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen. Wij denken hierin graag met u mee. Met behulp van het legplan is het vrij eenvoudig om de tegels te leggen. In verband met aansprakelijkheid adviseren wij dit door een erkende dakdekker te laten doen.

Belangrijke Pluspunten
Brandbestendig
De sedumtegel is gemaakt van geëxpandeerde kleikorrels gebonden met een gemodificeerd cement en brandbestendig (1 uur 1000 graden).
Isolerend
De sedumtegel ligt los of gemonteerd in de spouw. Dit minimaliseert contact tussen de tegel en het dak, wat isolatie optimaliseert.
Schoon afvoerwater
De poreuze sedumtegel buffert en filtert het regenwater waarna vrijwel schoon water gereguleerd wordt afgevoerd.
Lage CO2 footprint
Doordat ons dak geen onderhoud nodig heeft en geen materiaal vervangen hoeft te worden op termijn, is het extreem duurzaam en heeft 't een lage CO2 footprint.
Alle product eigenschappen

Vragen?

Robert Huitzing
R&D / Productie
06-13942466

Voorbeeld legplan
Voorbeeld legplan voor een sedumtegeldak met looppaden tbv installaties op het dak. De ideale multifunctionele dakafwerking.