Waarom kiezen voor een sedumdak van Urban Green?

De sedumtegel heeft een aantal interessante eigenschappen.

Onderhoudsvrij
De uitgebalanceerde samenstelling van de tegel met de daarin aanwezige microculturen vormen een natuurlijke habitat voor sedum. Ze hebben geen voeding of extra water nodig. Ze leven op regenwater en dauw en de aanwezige mineralen in de tegel en uit de lucht. Iedere plant heeft z'n eigen optimale habitat. De natuurlijke habitat van sedum is niet heel geschikt voor grassen en onkruid.
Lichtgewicht & Makkelijk te leggen
Een sedumtegeldak van Urban Green Systems is makkelijk te (ver)leggen en bevestigen. Een tegel weegt ongeveer 6 kilo en kan makkelijk met de hand gelegd worden. Het enige wat nodig is, is een schoon dak met hierop een worteldoek/bevloeiingsmat en eventueel een waterretentiesysteem. Hierop worden vervolgens de tegels gelegd.
Isolerend
Een Urban Green Systems sedumdak ligt los of gemonteerd in een spouw. Dit minimaliseert contact tussen de tegel en het dak, wat isolatie en waterafvoer optimaliseert.
Brandbestendig
De sedumtegel is gemaakt van een mengsel van kleikorrels en een gemodificeerd cement en brandbestendig tot zo’n 1000 graden (brandklasse A1).
Fijnstof filterend
De poreuze structuur van de tegel en de structuur van de sedumplant vangen fijnstof en andere luchtverontreinigingen af, houden deze vast en nemen deze deels op.
Gereguleerde waterafvoer
De poreuze sedumtegel van Urban Green Systems buffert het water en zorgt nadat hij verzadigd is (10 liter per m2) voor een gereguleerde afvoer van 'schoon' water. Eventueel kunnen we de retentiewaarde van het dak verhogen door het plaatsen van een retentiesysteem onder de tegels. De totale retentiewaarde kan hiermee verhoogd worden tot ca. 100 liter per m2.
Schoon afvoerwater
Doordat onze sedum geen extra voeding nodig heeft, bevat het afvoerwater uit de tegel een minimum aan opgeloste stoffen zoals nitraten en fosfaten, afkomstig uit voeding, granulaat en humus.
Biobased & Circulair
De tegel is gemaakt van natuurlijke materialen (klei, kalk en planten) en daardoor volledig te recyclen. Tegels die niet meer gebruikt worden of kapot zijn, kunnen worden ingeleverd om te worden gerecycled tot grondstof voor nieuwe tegels of andere producten zoals geluidschermen.
Lage CO2 footprint
Een sedumtegeldak van Urban Green Systems heeft in vergelijking met een traditioneel sedumdak een lagere carbon footprint en betere lca/mki waarden. Nagenoeg onderhoudsvrij betekent minder vaak het dak op voor onderhoud, toevoegingen of het vervangen van materialen. En hoe minder handelingen, hoe lager de CO2 footprint en hoe minder belastend voor het milieu.
Eigenschappen sedumtegel functionaliteiten
  1. Fijnstof wordt afgevangen door de sedum en de tegel
  2. Geluiddempend
  3. Brandbestendig tot 1000°C
  4. In de zomer isoleert de tegel tegen hitte
  5. In de winter isoleert de tegel tegen kou
  6. De poreuze tegel buffert en filtert regenwater
  7. De samenstelling van de tegel met de daarin aanwezige microculturen zorgen voor de groei van de sedum
  8. Drainage/Spouw. Met gefilterd regenwater